Juni

Dit is een beetje een overgangsmaand, de ene plant is al uitgebloeid en de volgende staat te popelen om uit te komen. Er staan nog allium purple sensation omdat ze zo decoratief zijn, maar echt mooi zijn ze niet meer. Ik trek de bloemen er uit, de bollen laat ik zitten. Daarnaast verwijder ik ook veel schijnpapavers ( meconopsis cambrica), deze hebben inmiddels al veel zaad verspreid, het blad wordt nu geel, dus knip ze gewoon af. Een heel vrolijk plantje dat inmiddels in de hele buurt te vinden is, het zaad is meegenomen door de wind. Op een bewolkte dag snoei ik de beukhaag en de taxus.

Elk jaar zijn er vaste planten die niet meer terugkomen, zoals de prachtige zacht gele lupine die het twee jaar geweldig heeft gedaan. Dus weer een nieuwe gekocht op de zaterdagse bloemenmarkt in Utrecht.  Daar staat een geweldig mooie kraam met hele goede planten, ik koop daar graag. Ik heb ergens gelezen dat deze markt al meer dan 100 jaar bestaat en er altijd geweest is, zelfs in oorlogstijd. Rondom Utrecht, vooral bij Vleuten zaten vroeger veel kwekers, dus dit verklaart het bestaan van deze bijzonder leuke markt, mijn zaterdagse fietstrip!

  • Een laagje grond van schors, stalmest of cacaodoppen zorgt ervoor dat de grond niet zo snel uitdroogt. Met het voorjaar zoals we nu hebben wel een goed plan.
  • Het leuke deel, de gaten die zijn ontstaan vullen met nieuwe vaste planten. Ik maak altijd foto’s van mijn tuin omdat ik dan helder heb welke planten waar staan.