November

Zolang het niet vriest kun je nog vaste planten zetten in je tuin. Daarnaast kun je ook nog wat snoeien zoals de klimop.Het blad dat van de beukhaag, de leilindes en de vijgen gooi ik in een grote bak en laat dit een paar dagen slinken. Als de tuin “klaar” is( de bollen erin en de vaste planten indien nodig verzet) gooi ik al dit blad over de tuin. Een dubbele laag over de salvia’s, ter bescherming tegen de kou. Ik laat alle planten staan, ik knip ze zeker niet af. Dat is beter voor de plant en de vogels hebben ze ook nog wat te scharrelen.

  • Blad over de tuin strooien, dit is gratis compost!
  • Kalk strooien tussen de vaste planten, vooral voor de salvia’s is dit fijn.
  • Kuipplanten, zoals Agapanthus, de Thulbachia, Kaapse Knoflook, Salvia Amistad en de pelargoniums haal ik naar binnen bij gebrek aan een kas in onze kleine tuin.
  • De uitgebloeide eenjarige bloemen haal ik uit de potten en vul deze met bollen.

De aarde in de potten laat ik zitten, ik vul het zo nodig aan met nieuwe potgrond. De bollen lasagne werkt als volgt:

Een laag potgrond, daarop komen de tulpen, weer een laag potaarde, dan de narcissen, laag potgrond, dan de blauwe druifjes en of krokussen en dek dit weer af met potgrond. Daarboven op zet ik de violen in alle kleuren. Ik zet alle potten dicht bij elkaar op de tuintafel. De winterviolen gaan gewoon door, met vorst en sneeuw lopen ze wel terug, maar als dat weer voorbij is, lopen ze uit! Je hebt dan de hele winter iets vrolijks op de tuintafel en kunt daar van alles nog bij zetten, zoals de Helleborus of een rood besje. De Muehlenbeckia doet het ook leuk met het kleine fijne blad, niet heel vorstbestendig.