Pleidooi voor de pergola

In het najaar kun je goed plannen maken en uitvoeren. De aarde is nog lekker warm en je kunt makkelijk planten verzetten en er nieuwe bij planten. Naast de actie van tegelwippen en dit te beplanten, wil ik me ook sterk maken voor het plaatsen van een pergola! Ik bedoel daar mee een groene overkapping! Je kunt een pergola laten maken boven een terras waar je het liefst zit, maar waar het in de zomer nét iets te warm is. Een groene oase boven je hoofd werkt heerlijk in de zomer, is vele malen koeler dan een parasol of dichte overkapping. Een prachtige klimmer is de Akebia quinata, een vroegbloeiende plant met kleine donkerrode bloemetjes die naar chocola ruiken. Ik heb deze zelf ook en is prachtig, nu is het oktober, zit nog goed in blad en als hij kaal is, leuke kronkelige takken. Een andere mogelijkheid is de Aristolochia durior, ook een beauty met groot lichtgroen blad en gaat als een speer. Maar natuurlijk zijn er veel meer planten, blauwe regen, rozen…genoeg te verzinnen.

Dus mijn advies is, kijk eens kritisch naar je tuin en laat nu een pergola zetten. Ik heb hard houten palen met bovenop bamboe palen. Er groeit ook nog een druif overheen dus echt genieten als ik daaronder in mijn tuinstoel lig….met uitzicht op de border! En je draagt bij aan het milieu met deze vergroening…

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *